Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.03.2012 14:54
Боядисването на Великденски яйца е много стара традиция у нас. Началото й със сигурност е преди повече от 350-400 години.
Изисквания и необходими условия за правилното сваряване и боядисване на яйцата:
Избор на яйцата
- да са кокоши
- да са пресни, яйцата са пресни, ако:
- лежат на дъното в съд със студена подсолена вода (на 1 литър вода 120 гр. сол)
- черупките им са прозрачни
- белтъците им са гъсти
- белтъците им са свързани с жълтъците
- жълтъците им са цели и гладки, при разклащане вътрешността им почти не помръдва
- черупките да са с бял цвят
- черупките да са напълно здрави
Измиване на яйцата
- с хладка вода и сапун
- с хладка вода, в която е разтворена сода бикарбонат (на 1 литър вода 2 чаени лъжички сода бикарбонат)
- да се изплакват с обилно течаща студена вода
Подреждане на яйцата в съда за варене
- на дъното на съда се нареждат летвички
- над тях се нареждат плътно едно до друго и в легнало положение яйцата
- извадените от хладилника яйца предварително трябва да се поставят в студена вода за около 2 часа
Заливане на яйцата
- със студена вода
- вода без примеси
- да покрива яйцата, а нивото й да бъде 3-4 см над тях
Варене
- на умерен огън
- продължителност (времето се засича след кипването на водата)
- от 2 до 4 мин за рохки яйца
- от 4 до 6 мин за полусварени яйца (белтъкът е сварен, а жълтъкът - мек)
- от 8 до 10 мин за твърдо сварени яйца
- над 10 мин за много твърдо сварени яйца (белтъкът и жълтъкът са сварени, а горния слой на жълтъка е почернял)
Изваждане на сварените яйца
- едно по едно
- с помощта на решетъчна лъжица
- поставят се веднага върху чист хавлиен плат
Боядисване
- в много добре измити кутии (напр. кофички от кисело мляко)
- с напълно безвредни бои (да се внимава боите да са пакетирани и да пише, че са специално за яйца)
- във всяка кофичка се поставя по една таблетка (листче) от боите и по една супена лъжица оцет
- водата, с която се заливат боите, е студена или топла, според указанията в напечатаните съвети към опаковките на боите
- яйцата се държат в разтворите от боите в зависимост от желанието за наситеността на цветовете
Изваждане на боядисаните яйца
- едно по едно
- с помощта на решетъчна лъжица
- поставят се веднага върху чиста хартия и не трябва да се допират
Намазване на боядисаните яйца с мазнина
Изполва се памучен плат напоен с олио. Така намазаните яйца получават блясък. Порите на черупките се запълват, което възпрепятства достъпът на въздух в тях и по този начин способства за удължаване трайността на боядисаните яйца.
Кога се боядисват Великденските яйца?
Според традицията яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден или по изключение в събота сутринта преди Великден.
Консумация на твърдо сварените яйца
- те са трудно смилаеми
- трябва да се дъвчат по-продължително време, за да се усили сокоотделянето в устата, стомаха и червата
- с твърдо сварените яйца трябва да се приемат пресни зеленчукови салати
- да се използват възбуждащи аромати, дразнителни и вкусови подправки
- да се използват комбинирани билкови разядки
- Източник: Стефка Александрова
И да се хванем за зелено, ще ни е солено...
Салата яйца с майонеза за Великден